Uitnodiging voor benefiet voor All Included

20121118_Ciraque21aDinsdag 24 november 2015, 19u

Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 93 Amsterdam

maaltijd 5 euro, iedereen welkom

met live muziek van Ivoriaanse zanger Cyriaque, bezield muzikant, lid van We Are here / Vluchtgroep, onthecht van alles, toch een optimist (Home-documentaire: http://www.npo.nl/2doc/03-02-2015/VPWON_1216115)

Na het eten besteden we aandacht aan uitzettingen

Uitzettingen van ongedocumenteerden worden komende jaren van groter belang. Er zijn sinds dit jaar veel meer asielzoekers aangekomen dan voorheen en wie niet een verblijfstitel krijgt moet uitgewezen. Bovendien wijzen de toekomstvisies naar een asielprocedure buiten Europa in de bufferstaten als Turkije, Jordanie, Marokko en ieder die de EU binnenkomt wordt dan daarnaartoe uitgezet. Op korte termijn wordt gedacht aan asiel binnen ‘klein-Schengen’ met uitzettingen naar herkomstlanden of landen van transit.
Uitzettingen worden in het algemeen omgeven door een waas van ‘tough talk’, afschrikking en miscommunicatie. Wat is de realiteit? Een korte kijk in de uitzettingen vanuit Nederland en Europa de afgelopen jaren middels cijfers en korte films. Met aandacht voor verzet tegen uitzettingen.

i_want_everything_allincluded400x500www.oneworld.netI want everything all included

 

What’s Included?
http://www.allincluded.nl/

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

https://vimeo.com/111191661

Vol_Spécial_Special_flightSpecial flight
(2011, Fernand Melgar, 1oo min)

Bijzondere documentaire van 9 maanden in een zwitserse detentiecentrum voor ongedocumenteerden.
Achter de gesloten deuren van de gevangenis worden gedurende de maanden de confrontaties tussen personeel en gedetineerden soms ondraaglijk intens. Aan de ene kant is er een hechte, gemotiveerd team van bewakers vol humanistische waarden, aan de andere kant zijn er mensen aan het einde van hun reis verslagen door angst en stress. Deze “leven en dood” relatie, zoals helaas blijkt uit de meest dramatische episode van de film, eindigt meestal in nood en vernedering. Verpletterd door de wet en zijn niet-aflatende administratieve spiraal worden degenen die weigeren vrijwillig te vertrekken geboeid, vastgebonden, gedwongen tot het dragen van helmen en luiers en vervolgens onder dwang op een vliegtuig gezet. In deze extreme situatie heeft wanhoop een naam: special flight.

Dergelijke uitzetcentra zijn bestaan ook in Nederland. Opvallend in Zwitserland is het menselijk aspect die in Nederlandse centra nauwelijks bestaat. Een transparante inkijk in het vreemdelingenbeleid wordt in Nederland sowieso als niet gewenst beschouwd waardoor de wereld van ‘onze’ tweederangs burgers onzichtbaar blijft.