presentatie strijd tegen landroof in Mali

Verslag presentatie Traoré Bakary over landroof in Mali

 

Maandag 13 april 19.30u, Plantage Doklaan 8-12 Amsterdam,

met Bakary Mamatou Traoré, boer en vakbondsactivist uit Office du Niger

video: struggle against landgrabbing in Mali (La Via Campesina)

Bakary Traoré van Afrique-Europe-Interact gearresteerd in Mali

In Mali worden op grote schaal boeren van hun land verdreven of onder slechte voorwaarden uitgekocht. Dit wordt ook wel land grabbing of landroof genoemd. Grootgrondbezitters gebruiken het land vervolgens voor de grootschalige productie van biobrandstof of andere exportgewassen.

Bakary Mamatou Traoré, ex-onderwijzer, boer en vakbondsactivist tegen land grabbing komt naar Nederland om te vertellen over de problemen en strijd in het landbouwgebied Office du Niger in Mali. Naast de neo-koloniale landroof door westerse bedrijven en investeerders gaat het ook om Malinese grootgrondbezitters en de slechte toegang die de overgebleven boeren hebben tot goede grond, water, kredieten en afzetkanalen. Boeren in de regio organiseren zichzelf, maar hebben te maken met arrestaties, gevangenisstraffen en andere repressie. In het het landbouwgebied Office du Niger werden tachtig boerenfamilies van hun land verdreven voor het Malibya project en worden 117 dorpen bedreigd met uitzetting. De boeren die protesteerden werden geslagen en gevangengenomen. Bakary zal ook ingaan op de relatie tussen de problemen op het platteland en de migratie van Malinesen naar Europa. De vraag zal op de bijeenkomst gesteld worden hoe deze sociale strijd politiek en praktisch vanuit Europa ondersteund kan worden.

In de ruimte zal een expositie te zien zijn over de strijd van de boerengemeente Falea in het zuidwesten van Mali tegen een geplande uraniummijn.

Bakary is trekker van de lokale vakbond COPON (Coordination paysans au Office du Niger) die samen met transnationaal netwerk Afrique-Europe Interact de afgelopen drie jaar is opgezet.

Voor vrijheid van bewegen en duurzame ontwikkeling!

Organisatie: All Included (lid van Afrique-Europe Interact) en ASEED

info@allincluded.nl
tel. 06-59087174

Maandag 13 april
Deur open: 19:30
Aanvang programma: 20:00
Adres: Dokhouse Gallery, Plantage Doklaan 8-12, 1018 CM Amsterdam

Links naar meer informatie:
* Afrique Europe Interact: video Struggle against Landgrabbing in Mali (Via Campesina 2012)
* ‘Sanamadougou and Sahou have to stay: Stopp Landgrabbing – in Mali and everywhere!’
* Malian Peasants’ Appeal against Land Grab (2012)
* Biobrandstof uit Mali (Trouw)
* Het Nederlandse Falea Mali Comité

p_e29cef52d068c04e5881a7f5b0b87c29