Bakary Traoré (AEI) gearresteerd in Mali

Amsterdam, 10 april 2015

 

Bakary Traoré van Afrique-Europe-Interact gearresteerd in Mali

De Malinese boer en activist Bakary Traoré die de komende weken door Duitsland en Nederland reist om aandacht de vragen voor de problemen met landroof (land grabbing), is op woensdag 8 april in Mali gearresteerd. Bakary is voorzitter van de lokale boerenvakbond COPON (Coordination des Paysans à l’ Office du Niger) die zich hevig verzet tegen het verlies van hun grond. De volgende dag op donderdag 9 april is hij na het betalen van een borg van duizend euro weer vrijgelaten, net op tijd voor zijn reis naar Europa.

Volgens de officier van justitie wordt Bakary verweten in een radio-uitzending een medewerker van het Malibya project die de boeren verdrijft te hebben beschuldigd van betrokkenheid bij een tot nu toe niet opgehelderde moord op een boerenactivist. Daarnaast wordt hem opruiing van de lokale bevolking ten laste gelegd. Maar bovenal lijkt deze arrestatie tot doel te hebben een moedige strijd monddood te maken. Bakary heeft in het recente verleden talrijke gevallen van corruptie en dubieus verlopen onteigeningen in de openbaarheid gebracht, onder andere door middel van zijn bijdragen aan radio-uitzendingen die ook buiten het landbouwgebied Office du Niger worden beluisterd. Daarnaast was hij medeorganisator van een bijeenkomst van enkele honderden boeren afgelopen zaterdag in Office du Niger. Bakary zet zich al jaren in voor de dorpen Sanamadougou en Sahou, die sinds 2010 nagenoeg al hun landbouwgrond zijn verloren door landroof. Komend weekend spreekt hij op een internationale conferentie over klimaatverandering in Keulen. Op maandag a.s. 13 april zal hij in Amsterdam spreken op een avond over strijd tegen landroof in Office du Niger.

Bakary was opgepakt in Bamako en naar Niono in Office du Niger gebracht. Direct protesteerden een groot aantal boeren van COPON voor het politiebureau waar Bakary werd vastgehouden. Vanuit Europa zijn faxen gestuurd naar diverse Malinese ambassades. Vele boeren zijn blijven wachten voor het politiebureau en er was druk op de autoriteiten vanuit binnen- en buitenland. Waarschijnlijk heeft dit wel geholpen bij zijn snelle vrijlating. Hij moest 300.000 CFA borg betalen en ook nog eens 300.000 CFA voor een advocaat (in totaal €916,-). Volgens Afrique-Europe Interact die COPON in Mali ondersteunt, zijn dit prijzen voor Malinesen met Europese vrienden. Arrestaties, gevangenisstraffen en andere vormen van repressie zijn de boeren eerder voorgevallen.

De geplande informatieavonden gaan dus gewoon door. Dit voorval onderstreept nog maar eens noodzaak om aandacht te besteden aan dit onderwerp en te bespreken wat we vanuit Nederland kunnen doen om bij te dragen aan verbetering van de situatie van de Malinese plattelandsbevolking.

presentatie strijd tegen landroof in Mali

Maandag 13 april

Aanvang: 20:00 (deur open: 19:30)
Adres: Dokhouse Gallery, Plantage Doklaan 8-12, 1018 CM Amsterdam

Voor vrijheid van bewegen en duurzame ontwikkeling!

All Included (lid Afrique-Europe Interact) en ASEED

info@allincluded.nl

Meer informatie over Bakary Traoré, COPON en de situatie in Office du Niger is te vinden in de eerder verspreidde uitnodiging voor de informatieavond op 13 april in Amsterdam op de volgende websites:

* Afrique Europe Interact (met video Struggle against Landgrabbing in

Mali)

* Small-scale agriculture is under massive pressure in Mali (2012)

* ‘Sanamadougou and Sahou have to stay: Stopp Landgrabbing – in Mali and

everywhere!’

* Malian Peasants’ Appeal against Land Grab (2012)

* Biobrandstof uit Mali (Trouw)

* Het Nederlandse Falea Mali Comité