Uitzetting hongerstaker op laatste moment uitgesteld

PERSBERICHT
3 JUNI 2013

De uitzetting morgen van Issa Koulibaly naar Guinee – gepland 06.55u te Schiphol – gaat NIET door! Issa is sinds twee weken in honger- en dorststaking in het Penitentiair Ziekenhuis te Scheveningen tegen zijn vreemdelingendetentie en uitzetting. Dienst Terugkeer & Vertrek heeft de advocaat van Issa K., mevr. Eleveld, dit vanmorgen telefonisch medegedeeld. Wel is DT&V er op gericht de uitzetting alsnog volgende week te laten plaatsvinden (nog geen datum bekend). Als reden is opgegeven: ‘We hebben de medische overdracht aan een arts ter plekke op het vliegveld in Conakry nog niet bevestigd gekregen. We verwachten dat binnen een week rond te hebben en dan kan hij alsnog vliegen’.

Dit is een vreemde reden om de uitzetting uit te stellen want het is een hele operatie en IND, DT&V en Marechaussee waren er klaar voor – dus hoezo was die overdracht niet al geregeld en hoezo zou DT&V dat niet alsnog snel kunnen regelen?

Issa werd in oktober 2012 gepresenteerd bij de Guinese ambassade te Brussel die weigert LP’s s af te staan als er geen sprake is van vrijwillige terugkeer. Issa krijgt geen LP. Een Guinese Taskforce is op komst naar Nederland voor de periode van 13 tot 17 mei 2013. De inzet van deze immigratiedeskundigen in Nederland ligt in het feit dat de ambassade ‘niet in staat’ zou zijn structureel mee te werken aan de afgifte van reisdocumenten. Deze Taskforce bestaat uit leden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Veiligheid en Burgerbescherming met leden die zwaar van corruptie verdacht worden. Nieuwsuur staat op het punt om uit te zenden dat dat de afgelopen vijf Guinese Task Forces tezamen 117.000 euro (!) hebben gekost.

Plots spreekt DT&V over ‘een andere situatie’. De geplande Taskforce vindt op het allerlaatste moment niet plaats. De IND stelt: “(…) dat deze Taskforce geen doorgang heeft kunnen vinden. De Guinese autoriteiten waren door interne problemen niet in staat hieraan mee te werken.” Op 14 mei is er plots wel een LP voor Issa. Er blijken 20 LP’s te zijn afgegeven. Op 16 mei zegt de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) te hebben besloten zo snel mogelijk een onderzoek naar de Guinese Taskforce te starten. Iedereen snapt dat het té toevallig is dat de ‘ambassade’ 20 LP’s afgeeft in een week dat de Taskforce ook in Nederland is en net weggestuurd is vanwege onthullingen over de hoge kosten van deze reisjes.
Wellicht hebben de kamervragen van begin vorige week over de onenigheid tussen Guinese Task Force en de ambassade een rol gespeeld bij het uitstel van de uitzetting van Issa. De kamerleden van SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie verzoeken hierin staatssecretaris Teven uitzetting naar Guinee uit te stellen (http://ikregeer.nl/documenten/kv-227337).

Of ligt de reden meer in het feit dat de DT&V misschien bang is dat Issa zelfmoord zal proberen te plegen zodra hij uit het zicht van de escorts is in Conakry, om maar te voorkomen dat hij in handen valt van de autoriteiten?

Medische overdracht gebeurt normaliter alleen bij mensen bij wie na stopzetting in Nederland van de medische behandeling een medische noodsituatie in het land van herkomst dreigt.
Tot heden was het verhaal van de zijde van IND en PI nu juist: er is niets met Issa aan de hand, er is geen psychiatrisch toestandsbeeld, hij is niet suïcidaal. Hij is gewoon ‘fit to fly’. Dus waarom dan een medische overdracht?? Het lijkt erop dat IND en DT&V blijkbaar wél vinden dat er suïcidegevaar is en als iemand suïcidaal is kan dat duiden op een onderliggend psychiatrisch toestandsbeeld wardoor uitzetting geen doorgang mag vinden.

Issa’s personlijk verhaal geschreven in de PI Scheveningen is te lezen op:
http://deportatieverzet.nl/issa-k-dit-is-mijn-verhaal/#more-710

In de komende vier dagen stonden er vier vluchtelingen op de deportatielijst waarvan twee naar Afghanistan en waarvan één – van Issa K. – nu met een week is uitgesteld. Dit is maar het topje van de ijsberg: volgens de marechaussee worden er tientallen mensen per week uitgezet. De vluchten vertrekken vanaf Schiphol, de meesten per KLM. Daarom is er vandaag – maandag 3 juni – geprotesteerd bij de KLM door de Werkgroep Deportatie en Verzet.

Stop Vreemdelingendetentie, stop gedwongen uitzettingen!

PRIME en All Included

PRIME 11 juni 2013: Een regering die niet eens haar eigen ambtsberichten naleeft: ambtsbericht over Guinee van maart 2013