Solidariteitsactie met Sea-Watch 3 tegen mogelijke vervolging Sea-Watch kapitein Carola Rackete en voor iedereen op de vlucht naar een beter leven*

De Vrienden van Sea-Watch organiseren donderdag 4 juli 2019 een solidariteitsactie met de kapitein van de Sea-Watch 3 en eenieder die vlucht op zoek naar een beter leven.

Waar: Spui, Amsterdam

Datum/Tijdstip: donderdag 4 juli 2019, 17.00 – 19.00 uur

Hoewel kapitein Carola Rackete in vrijheid is gesteld loopt het onderzoek nog en ze kan alsnog vervolgd worden. Het schip de Sea-Watch 3 is ook nog steeds in beslag genomen voor onderzoek door de Italiaanse autoriteiten. De VVD heeft ondertussen een voorstel ingediend voor het criminaliseren van de hulpverleners zoals van de Sea-Watch 3. Allen die mensen ‘doelbewust oppikken’ uit zee, zouden de laatste schakel zijn in de keten van mensensmokkelaars. Deze VVD ‘proefballon’ wordt 4 juli in de Tweede Kamer besproken.

De Vrienden van Sea-Watch stellen: ‘Onbegrijpelijk dat de VVD voorstelt om hlpverleners te criminaliseren die mensenlevens redden op de Middellandse Zee. Deze mensen komen vaak uit Libië, waar vannacht nog tientallen migranten zijn omgekomen die onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zaten in een Libisch detentiekamp, door een bombardement. Wij roepen iedereen op om steun te betuigen aan de Sea-Watch 3 op 4 juli 17 uur op het Spui tijdens de manifestatie.

Kapitein Carola Rackete voer vorige week zonder toestemming de haven van Lampedusa binnen, nadat ze tevergeefs meer dan twee weken wachtte op instructies van de betrokken autoriteiten, waaronder Nederland en Italië, om de nog overgebleven 40 geredde personen van boord te laten gaan. Door haar actie heeft ze de rechten van de geredde mensen afgedwongen om op een veilige plaats van boord te gaan. Dit is ook de zienswijze van de Italiaanse rechter, die haar gisteren onmiddellijk in vrijheid stelde.

De Sea-Watch 3 was één van de weinige schepen die nog voer op de Middellandse zee, maar dit zal vanaf 15 augustus praktisch onmogelijk worden door nieuwe Nederlandse regelgeving.

Tijdens de actie zullen de actievoerders een die-inn uitvoeren en gaan sprekers in op de huidige situatie op zee: Anne Dekker van Sea-Watch, Yusuf Adam Suali van Rederij Lampedusa/We Are Here en Mark Akkerman van Stop Wapenhandel.

De demonstranten eisen van de Nederlandse overheid:

  1. Roep de Italiaanse regering op om Carola Rackete niet te vervolgen.
    Stop het criminaliseren van (steunverlening aan) vluchtelingen!
  2. Laat de Sea-Watch 3, welke vaart onder Nederlandse vlag, haar noodgedwongen reddingswerk weer zo snel mogelijk hervatten.
  3. Vluchtelingen welkom, vrijheid van beweging voor iedereen!

Wat:Actie in solidariteit met de kapitein Sea-Watch 3 en iedereen op de vlucht naar een beter leven

Waar: Spui, Amsterdam

Datum/Tijdstip: donderdag 4 juli 2019, 17.00 uur