Duizenden reddingsvesten in de hofvijver uit protest tegen het dodelijke EU migratiebeleid

twee jaar na de totstandkoming van de EU-Turkije deal

Duizenden Reddingsvesten in de Hofvijver in Den Haag from Alarmphone on Vimeo.

Watch The Med Alarmtelefoon Nederland verplaatst buitengrenzen van de EU naar de Hofvijver in Den Haag. Enkele tientallen mensen hebben duizenden reddingsvesten verspreid in de hofvijver. De vesten komen van het Griekse eiland Lesbos en zijn gebruikt door migranten op weg naar Europa.

We voeren hiermee actie voor het recht op vrijheid van migratie, twee jaar na de totstandkoming van de EU-Turkije deal. Terwijl een van de bedenkers van die deal aan de Kamercommissie uitlegt dat zijn plan gefaald heeft. Watch The Med Alarmtelefoon Nederland roept de Europese Commissie, het EU parlement en de verschillende lidstaten waaronder Nederland op om een einde te maken aan de massale verdrinkingsdood van migranten in de Middellandse zee.

In plaats van hiertegen op te treden werpt de EU steeds hogere grenzen op. Ze sluiten deals met landen waar dagelijks mensenrechten worden geschonden. Twee jaar geleden nam Nederland het voortouw bij het opzetten van deze deal. Sinds de EU Turkije deal zijn evenveel mensen verdronken als in de twee jaar ervoor. Desondanks blijft de deal in stand. Ook de recente ontwikkelingen in Turkije, met veel mensen-rechtenschendingen en de bombardementen op Afrin veranderen niet de houding van de EU, waaronder Nederland.

Wij eisen:

– een einde te maken aan de omstreden deals met landen als Libië, Soedan en Turkije
– een einde te maken aan de financiering van de Libische kustwacht / milities
– een grootschalige permanente search en rescue operatie veilige routes naar Europa
– te werken aan aan eerlijke internationale welvaart verdeling

VRIJHEID VAN MIGRATIE VOOR ALLEN

Watch The Med Alarmtelefoon Nederland

Deaths at the Borders of Southern Europe (VU University Amsterdam) – click Play on the animated map

WTMAP_ANP_zwemvestenActievoerders hebben maandag enkele honderden reddingsvesten in het water van de Hofvijver gegooid. De vesten lagen pal voor het Torentje van premier Mark Rutte. Met de actie wil de organisatie ‘Watch the Med Alarm Phone Nederland’ aandacht vragen voor de tweede verjaardag van de ‘Turkijedeal’. In een flyer stelt de organisatie dat er, sinds de migratieafspraken met Turkije gemaakt werden, 7954 mensen verdronken zijn in de Middellandse Zee. Volgens Watch the Med, een Duitse hulporganisatie die verdrinkingen van en geweld tegen vluchtelingen op zee in kaart brengt, zijn dat evenveel doden als in de twee jaar vóór de deal. De organisatie stelt dat de Europese Unie ‘steeds hogere grenzen opwerpt’, in plaats van vluchtelingen te helpen via veilige routes naar Europa te komen. Watch the Med wil dan ook een ‘vrijheid van migratie’, in plaats van ‘deals met landen waar dagelijks mensenrechten worden geschonden’. Ook wil de organisatie dat de EU een grootschalige operatie opzet om vluchtelingen op zee te vinden en te redden. < | beeld anp / Marten van Dijl
29425032_1825215460845342_8787485869092110336_n