Association Togolaise des Expulsés: actiedag EU-Afrika migratieregime 9 juni 2016

Association Togolaise des Expulsés (ATE) in actie in Sokodé/Togo tijdens de actiedag van Afrique-Europe Interact tegen de EU-Afrika migratieregime 9 juni 2016

Rapport de la manifestation du Jeudi 9 Juin 2016 à Sokodé/Togo (FR)

DSC08187Sokodé is al jaren herkomstland voor migranten. De stad werd oorspronkelijk gesticht door reizigers uit Mali. Een leven als reizende markthandelaar en vervoerder is diep geworteld in de traditie van de Kotokoli-gemeenschap. Sinds de jaren 1990 was Sokodé een centrum van verzet tegen de dictatuur Eyadema. Veel tegenstanders van het regime moesten vluchten en velen werden in de volgende jaren onder andere uit Duitsland gedeporteerd. In de afgelopen jaren kozen veel jongeren in het licht van de desolate economische en sociale situatie in de stad voor de migratie – naar Nigeria, Ghana, Gabon, maar ook naar het noorden, te weten Libië en zelfs Europa. Veel mensen in Sokodé rouwen om familieleden die hun leven in de woestijn en de zee hebben verloren. Meer recentelijk werden een aantal jongeren gedood op een transport naar Libië toen ze geld werden afgeperst, maar niet konden betalen.
DSC08181Kern van de actiedag in Sokodé was een bewustzijn- en discussiebijeenkomst op een centraal openbaar plein in de wijk Didaouré. Ongeveer 100 mensen namen deel aan het evenement, vooral veel jonge mensen en vrouwen. Uitgenodigd waren ook in Sokodé woonachtige migranten uit omringende West-Afrikaanse landen. Begonnen werd met een herdenking aan de op reis overleden en vermoorde migranten. De stadsimam en een vertegenwoordiger van de gemeente zorgden voor een groet en gebed. De activisten van de ATE kaartten – naast de gevaren in de woestijn en de zee – in hun toespraak de intimidatie en obstakels bij de afgifte van visa en bij grensovergangen aan. Tevens werden de huidige plannen van de EU om het migratie regime aan te scherpen fel bekritiseerd.

Er ontstond een levendige discussie met het publiek. De volgende eisen werden uiteindelijk geformuleerd:
– De Togolese overheid moet de vrijheid van reizen van zijn burgers ondersteunen; er moeten legale, veilige migratieroutes zijn om het sterven in de woestijn en de zee te beteugelen.
– Als uitweg uit de slechte economische situatie van de stad moet de ontwikkeling van ambacht- en industriearbeid worden ondersteund; voor jongeren moeten banen worden gecreëerd om hen een alternatief voor migratie te bieden, een lokaal overlevingsperspectief.
– Er werd geklaagd dat jongeren die in de informele sector met activiteiten zoals het verkopen van zelf gevulde bezine-flessen hun middelen van bestaan creëren, vaak worden lastiggevallen en gestraft door de politie.
-Sommigen brachten de drang naar bewegingsvrijheid naar voren en benadrukte dat zij zich niet door enige vorm van muren en beperkingen zouden laten tegengehouden.

DSC08165Daarnaast was er tijdens de actiedag op een lokaal radiostation een uitzending welk ook door andere radiostations werd uitgezonden.

De ATE kreeg voor het evenement zeer veel bijval, met het verzoek om meer van dergelijke bijeenkomsten in alle stadsdelen.

DSC08180

DSC08173